Betekenis

Een kaars aansteken heeft voor mensen door de tijden heen ook altijd een extra betekenis gehad.

Vroeger in Europa, stak men bij bijvoorbeeld na het sterven van een naaste een kaars aan om hem of haar naar het licht te leiden.

In sommige kringen wordt dat ook nu nog steeds zo gedaan.

Ook vandaag de dag steken we nog kaarsen aan als een symbool om iemand te steunen in spannende en of moeilijke tijden zoals tijdens ziekte, een examen of een crisis situatie.

En soms is een kaars gewoon een kaars

Ja soms is een kaars "gewoon" een invulling van de sfeer van het interieur. Kaarsen zijn dan ook te krijgen in een overvloed van bijzondere kleuren, vormen en geuren. Soms is het zelfs niet eens de bedoeling om een kaars aan te steken en is het een onderdeel van de decoratie, een ornament in het interieur.

Dagelijks worden er dan ook nieuwe soorten en vormen bedacht en gemaakt. Kaarsen zijn echte sfeer makers en dat kan ook niet anders. Want overal is er plaats voor een kaars.

Religie

Kaarsen spelen in de grote religies een belangrijke rol. Zo kunnen ze individuele heiligen of religieuze gebeurtenissen herdenken. Ook worden kaarsen gebruikt als teken van religieuze toewijding of viering.
Kaarsen in allerlei soorten en maten worden in alle religies gebruikt als onderdeel van gebed, rituelen of om God(en) te eren. Tegenwoordig worden kaarsen ook vaak aangestoken als een manier om bij iets of iemand stil te staan, als een gebaar van respect.

De religieuze functie van kaarsen zorgt ervoor dat ze in rituelen waarschijnlijk nooit helemaal vervangen zullen worden door elektrisch licht.

Geur en herinneringen

Geur hoort tot de meest belangrijkste en sterkste zintuigen van ons lichaam. Ook is geur is van grote invloed op onze emoties en de opslag van onze herinneringen. Dit komt doordat in het gedeelte van onze hersenen waar de geuren worden waargenomen (het limbisch systeem) ook de emoties worden geregeld. En dit zorgt ervoor dat we een geur combineren met een bepaalde emotie en herinnering. Een aan een geur gekoppelde ervaring kan heel gemakkelijk weer herbeleeft worden als je diezelfde geur weer ruikt. Ook worden emoties herbeleeft in combinatie met geuren. Denk aan de gevoelens die je ervaart als je jaren na haar dood bijvoorbeeld je oma's parfum weer ruikt. Herinneringen en gevoelens komen met die geur zo weer bovendrijven.

Sommige studenten gebruiken dit gegeven door tijdens het bestuderen van een examen een specifieke geur te gebruiken en die als parfum te dragen tijdens het afnemen van de test, zo vergemakkelijken ze de toegankelijkheid van de herinnering aan de leerstof.

Een kaars is een krachtig hulpmiddel, het fijne licht geeft een zachte sfeer, de geur neemt je mee diep je gedachten, gevoelens en herinneringen in. Een kaars wordt ook gebruikt als meditatief middel, jezelf helemaal verliezen in het kijken naar de beweging vlam, het beleven van de geur en je gedachten laten gaan.

Voor ieder moment is er een kaars te vinden.

Voor de gezelligheid maar ook om een bepaalde sfeer te creëren door een geurkaars aan te steken. Door het vrijkomen van de gekozen geur wordt je omringt door ervaring die bij jou iets losmaakt waar je op dat moment behoefte aan hebt.

Een warme deken van gevoelens zoals troost of gezelligheid en herinneringen aan vervlogen tijden.