Over mij en Kowsie

Kowsie is het bedrijf van mij, Petra Rutgers. Ik heb Kowsie opgezet en ben, naast mijn werk en gezin, dagelijks bezig met de ontwikkeling en productie van mijn handgemaakte kaarsen en waxmelts.

De naam Kowsie

Toen ik bezig was met al het voorwerk voor dit bedrijfje moest ik natuurlijk ook een naam bedenken en wat voor een uitstraling ik er aan wilde geven. Omdat ik dit niet zo 1,2,3, kon vertellen ben ik een moodboard gaan maken.
Uit het moodboard kwam het volgende;
Kaarsen, ambacht, warm, knus, vintage, lekker geurend weg dromen. En dat in een woord samen gepakt maakte dat voor mij cosy. Een Engels woord wat, als je het opzoekt allerlei termen weergeeft die mijn moodboard ook weer gaf.

En omdat ik erg hou van originaliteit heb ik er een Nederlandse verbastering van gemaakt: Kowsie.

Het ontstaan van Kowsie

Doordat onze kinderen naar de Vrije School gingen kwam ik in aanraking met bijenwas kaarsen.
Zo gingen ze in de kleuterklas in de advents tijd zelf kaarsen trekken van bijenwas. In een rij mochten ze hun kaars een keer in de ketel dompelen en weer aansluiten in de rij zodat het laagje kon drogen. En dit proces ging door totdat de kaarsen dik genoeg waren.
Dat vond ik zo'n mooi proces en het rook heerlijk in de klas. Ik kreeg van mijn dochter een prachtig doe-het-zelfpakket voor het maken van bijenwas dompelkaarsen. Dit pakket bestond uit bijenwaskorrels en lonten waarmee je al dompelend je eigen kaarsen kon creëren.
Ik vond het een geweldige ervaring en ben me er dan ook verder in gaan verdiepen.

Al gauw begon ik te experimenteren met geuren en kleuren en er ook gegoten kaarsen van te maken. En zo begon mijn interessante en mooie ontdekkingsreis naar de beste kaarsen en de heerlijkste geuren.

Want ik wist al dat ik bijenwas hartstikke prettig vond werken, maar geuren en kleuren zijn doorgaans niet geschikt voor bijenwas. Ik wilde een neutrale gezonde kaars zonder milieubezwaren. Dat was nogal een opgave. Onderweg op deze zoektocht kwam ik vele uitdagingen tegen; van de juiste afmetingen van lonten, tot de beste hoeveelheid geurolie en de correcte temperatuur van de was bij het gieten van de kaarsen. 

Sojakaarsen, niet zo milieuvriendelijk.

In mijn voorbereidings- ontdekkingstijd leerde ik heel veel over sojakaarsen. Zo kwam ik er achter dat sojawas veel makkelijker kon worden gecombineerd met geuroliën en kleurstoffen dan andere wassoorten die gebruikt worden om kaarsen te maken. Helaas bleek sojawas niet zo milieuvriendelijk, al helemaal niet als je in Nederland woont het goedje helemaal uit bijvoorbeeld Amerika moet komen. Maar het idee om met kleur en geur te gaan werken sprak mij erg aan en dus zocht ik verder naar soortgelijke alternatieven.

Koolzaadwas

Na lang zoeken kwam ik op koolzaadwas, een gezond alternatief. En ook heel belangrijk, zeer goed te combineren met natuurlijke kleurpigmenten en organische geuroliën! Het is zelfs helemaal geschikt voor veganistische levensfilosofieën. En dat was niet eens alles, het bleek ook nog eens heel milieuvriendelijk geproduceerd te worden en goed te zijn voor onze bijen!

Dit paste allemaal perfect bij de bijenwas die ik al gekozen had.

Deze wordt zoals ik al aangaf, (tenzij op verzoek) zonder toevoegingen van kleur en geur gebruikt. De geur en kleur van bijenwas wordt door de meeste mensen en mijzelf al als heel prettig ervaren en hoeft dus zeker niet te worden aangepast.

De kaarsen en waxmelts die ik verkoop zijn stuk voor stuk handgemaakt van biologische bijen- of koolzaadwas en ze zijn daardoor stuk voor stuk uniek. De kaarsen hebben een katoenen of houten lont en zijn in verschillende kleuren en geuren te verkrijgen.

Start

Na ruim een jaar kon ik zeggen dat ik tevreden was met de resultaten en dat ik ze vond voldoen aan de door mij gestelde ( hoge ) eisen en ben gestart met de officiële verkoop. Omdat mijn bedrijfje nog in de kinderschoenen staat doe ik dit nog naast mijn werk in loondienst, maar mijn wens is om uit te groeien naar een bedrijf met een fysieke winkel waarin ook plaats zal zijn voor een werkplaats. Dan kunnen mijn klanten zien hoe een kaars gemaakt wordt, ze vooraf ook ruiken en is het voor mij ook mogelijk om workshops te gaan organiseren. Want hoe leuk zou het zijn om ook andere aan te steken met het kaarsenmakerij gebeuren!!

Ik maak kaarsen en waxmelts van natuurlijke producten en verantwoorde materialen. Deze handgemaakte producten worden met zorg samengesteld en gemaakt.
Al mijn producten zijn uitvoerig getest en ik verkoop geen voorgemaakte producten.
Alles in de winkel is door mij met de hand gemaakt.
Ook kun je al mijn potjes hergebruiken.
Wil je weten hoe je ze schoonmaakt dan kun je daarover hier meer lezen.