Bijenwas

Om die prachtige 6 hoekige kamertjes te maken die de honingraat vormen gebruikt de bij een speciaal door hemzelf geproduceerd vet.

Dat vet is in feite bijenwas.
Bijen hebben namelijk aan de onderkant van hun lijfje een achttal kieuwachtige openingen, dit zijn klieren.
Uit deze klier-openingen perst de bij een harde, witte en schilferachtige substantie.

Deze vette, witte schilfers worden door de bij samen met zijn speeksel gemengd tot een soort van bouwemulsie (de bijenwas).

Die bouwemulsie wordt dan weer gebruikt om die bijzondere karakteristieke kamertjes te maken. Deze kamers gemaakt van bijenwas worden door de bijen gebruikt voor het opslaan van stuifmeel en honing en zijn ook de broedplaats van de bijenlarven.

Hoe komen we aan bijenwas

Bijenwas smelt al bij een temperatuur van rond de 62 graden. En de imker snijd dan ook met een verwarmd mes de met honing gevulde raten los van de korfplaten. De losgesneden raten zijn nu nog een mengsel van was en honing en de imker doet deze mix in een speciale smelter.
Door de mix van honing en raten in de smelter te verwarmen smelt de was en stijgt deze naar het oppervlak.
Zo kan de imker de bijenwas gemakkelijk van de honing scheiden.

Deze bijenwas kopen wij vervolgens van de imker om onze mooie kaarsen van te maken.

Bijenwas werd al gebruikt door de eerste mensen

Bijenwas wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om materialen in te vetten, voorwerpen watervast te maken, geneeskrachtige eigenschappen te benutten en om bijvoorbeeld kaarsen van te maken. En nog steeds wordt het gebruikt in allerlei toepassingen, van de voedingsmiddelen industrie, de cosmetica en geneesmiddelen aan toe.

Als je bijvoorbeeld op een verpakking E901 ziet staan dan is er bijenwas in het product gebruikt.

Bijenwas in tinten van wit naar okerbruin

Weet je nog dat bijenwas als het uit het lichaam van de bij komt wit is? Doordat de bij er met zijn speeksel ook allerlei pollen en dergelijke aan toevoegt verkleurt deze was naar geel. Deze bijenwas (de gele ) is wat de imker na het smelten overhoud. Door de bijenwas bijvoorbeeld in de zon of chemisch te bleken kun je de bijenwas “zuiveren” naar wit. Deze witte bijenwas wordt veel gebruikt in de cosmetica of voor bijvoorbeeld intense kleuren te verkrijgen in bijenwaskrijtjes. Wij gebruiken deze witte bijenwas niet, tenzij op speciaal verzoek.

Tegenwoordig wordt bijenwas soms ook gemengd met parafine. Dit is absoluut niet de bedoeling. Wij kopen onze bijenwas in bij imkers en groothandelaren waar imkers direct aan verkopen. Zo weten we zeker dat al onze bijenwas vrij is en blijft van ongewenste toevoegingen.

Doorgaans varieert de bijenwas van lichtgeel tot okerachtig bruin.
Dit is normaal en zo kan het dus ook zijn dat verschillende ladingen bijenwas verschillende tinten bijenwaskaarsen kunnen opleveren.