Is het ongezond om kaarsen te branden?

Door de verhoogde energierekeningen is men gaan kijken naar alle andere mogelijkheden om het toch warm te kunnen houden. En natuurlijk wordt het aansteken van een kaars dan 1 van de top onderwerpen die voluit in de media genoemd.

Wat mij opvalt is dat er veel vermeld wordt dat het branden van kaarsen ongezond is. En dat dan alle kaarsen over 1 kam geschoren worden. Nu ben ik geen wetenschapper en helaas zijn er online geen recente onderzoeksresultaten te vinden met betrekking tot het branden van biologische kaarsen.
Ik heb wel veel ervaring en daarom wil ik ook mijn visie delen.  

Waar vuur is, is rook en dus fijnstof
Laat ik beginnen met een feit; zodra je iets gaat branden is dit ongezond. Dit komt omdat er bij vuur altijd fijnstof vrij komt. Dus ook bij het branden van een openhaard, het aansteken van wierrook, het gebruiken van een gasfornuis etc etc. Wij worden vrijwel constant blootgesteld aan verschillende gradaties van fijnstof, denk bijvoorbeeld maar eens aan het gebruik van auto’s en de fijnstof die daarbij vrijkomt.

Er zijn gradaties van schadelijkheid en in het geval van kaarsen verschilt het bijvoorbeeld in:

* de samenstelling; is de kaars bijvoorbeeld van paraffine gemaakt?
Weet dat paraffine een restproduct is van aardolie, steenkool of schalieolie. Wanneer je een kaars gemaakt van paraffine brand komen deze stoffen in je woonkamer en adem je deze dus in.

* toevoegingen: welke toevoegingen zitten er in een kaars?
Bijvoorbeeld: Geurolie, voor kaarsen is dit meestal gemaakt van synthetische stoffen en dus ook niet natuurzuiver. Maar of natuurlijk altijd beter is? Een kaars met alleen maar etherische oliën zul je vrijwel niet tegenkomen, dat is namelijk zeer kostbaar omdat je heel veel olie nodig hebt om een kaars lekker te kunnen laten geuren.  En net zo belangrijk, veel etherische oliën worden giftig/ongezond bij verbranding, vooral huisdieren kunnen hier last van hebben.

* hoe zuiver brand een kaars
Een goede kaars heeft het juiste formaat lont die afgestemd is aan het formaat van de kaars, evt kleur en geurstof en potje waar het in zit, waardoor deze mooi en rustig zal branden. Hierdoor komt er geen walm van de vlam wat roet vormt en dus extra fijnstof.

* gebruik van de kaars
Wanneer je een kaars op de juiste manier brand zoals voorgeschreven (o.a. knip de lont iedere keer tot 1 cm voordat je hem weer aansteekt, zet de kaars niet op een tochtige plek want dan zal hij gaan walmen) dan zul je een minimaal aan fijnstof krijgen.

*ventileer altijd de ruimte goed door ( maar... dit is ook de bedoeling, ook al brand je geen kaarsen )

Mijn conclusie is:
Nee, een kaars is niet zo gezond als een wandeling in het bos, daar mag hoop ik geen misverstand over zijn. Van iets verbranden wordt je niet gezond. Maar als je kaarsen gebruikt van natuurlijke zuivere materialen zonder toevoegingen zoals stearine dan valt het allemaal heel erg mee. Gebruik kaarsen met mate, zet een raampje open en hou je aan de voorschriften. Zoals iedereen, hoop ik, altijd  al deed.

Dus blijf met je gezonde verstand denken en kijk wat voor jou past en goed is en steek gezellig een kaarsje aan!